Hangi işitme cihazını seçmeliyim? İşitme cihazı alırken hangi noktalara dikkat etmeliyim? Kulak içi işitme cihazı mı kulak arkası işitme cihazı mı kullanmalıyım? Şarjlı işitme cihazı mı pilli işitme cihazı mı daha iyi? En iyi işitme cihazı hangisi?
Öncelikle işitme cihazı seçimi yapılırken yalnızca Google’da şu marka çok iyidir yazıyor diye gidip de başka hiçbir özelliğine bakmadan o markayı almayın. Çünkü işitme cihazı seçiminde yalnızca marka değil birçok farklı noktaya dikkat etmeliyiz.
Bunlardan birincisi; işitme kaybınıza uygun bir işitme cihazı. İşitme kaybınıza tam uyumlu bir model kullanmazsanız aynı çevrenizde duyduğunuz/gördüğünüz gibi cızırtı, ötme, yankı, az duyma gibi şikayetler yaşayabilirsiniz. Aldığınız işitme cihazını en az 5 yıl kullanacağınızı varsayarsak işitme kaybınızın ilerleme durumuna karşı ileride de gücü yetebilecek bir model olması gerekmektedir. İşitme kaybınıza, yaşınıza, bulunduğunuz sosyal ortamlarda sizi iletişimde destekleyebilecek bir model olmalıdır. Böylelikle hem alışma süreciniz daha kolay olur hem de maksimum verimi almış olursunuz.
Diğer bir etken; Kulak içi mi yoksa kulak arkası mı? İşitme kaybınızın durumuna ve kulak yapınıza bağlı olarak işitme uzmanınız tarafından karar verilmelidir. Örneğin kulak zarınızda delik, kulakta iltihap durumunuz oluyorsa sırf dışarıdan gözükmüyor diye kulak içi işitme cihazı kullanılmamalı. Uygun olmayan bir cihaz modeli seçimi yapıldığında uzun vadede arıza, memnun kalmama, kullanmayı bırakma gibi olumsuz durumlar yaşayabilirsiniz.
Sıradaki önemli nokta; şarjlı mı yoksa pilli işitme cihazı mı? Az önce bahsettiğimiz etkenlere uygun bir model belirledik, peki şarjlı mı daha kullanışlı yoksa pilli mi? Kişiden kişiye değişmekle beraber pil değiştirmek istemeyen hastalarımız şarjlı işitme cihazlarını fazlaca tercih etmektedir. Pilli modellerde kullandığınız modele bağlı olarak 3 gün, 1 hafta, 10 gün veya 15-20 güne kadar kullanılan piller vardır. Pil azaldığı zaman cihazdan size sinyal sesi verir veya kullandığınız model uyumluysa telefonunuz üzerinden de pil durumunu görebilirsiniz. Şarjlı işitme cihazlarında ise yine markadan markaya değişmekle beraber cihazı akşam kulağınızdan çıkardığınız zaman şarj cihazına koymanız gerekmektedir. Bazı modellerde şarj süresi 1 günden daha fazla dayanmaktadır. Cihaz denemesi yaptığınız merkezde şarj süresini detaylı olarak öğrenebilirsiniz. İşitme cihazı alırken her iki türlü modeli de görerek kullanım kolaylığı açısından karar verebilirsiniz.
Telefona bağlanan işitme cihazı gerekli mi? Diğer bir nokta olarak telefon bağlantısından bahsedelim. Eğer işiniz veya sosyal hayatınız gereği telefonla sıklıkla konuşuyorsanız Bluetooth uyumlu bir model almanız hayatınızı kolaylaştıracaktır. Bluetooth uyumlu bir model olmasa bile işitme cihazı kulağınızda takılıyken cep telefonunuzla rahatlıkla konuşabilirsiniz. Artık hemen hemen her markada ücretsiz mobil uygulamalar bulunmakta ve telefonunuzu işitme cihazınızla eşleştirmeniz durumunda ses arttırma, azaltma, program değiştirme, pil durumunu görme gibi özellikleri kullanabiliyorsunuz.
En önemli etkenlerden biri; teknik servis. Alacağınız işitme cihazı ne kadar sağlam, dayanıklı olursa olsun herhangi bir nedenden dolayı bozulabilir. Bu yüzden cihazınızı geleceği de düşünerek teknik servisi hızlı, satış sonrası size verdiği hizmeti aynı şekilde devam ettirecek bir işitme merkezinden almalısınız.
Özetleyecek olursak işitme cihazı seçimi yaparken, markaya, hizmet alacağınız işitme merkezine, size uygulama yapacak işitme uzmanına bütün olarak dikkat etmelisiniz. Tüm bunları sağladıktan sonra işitme uzmanınızın tavsiyelerine uyarak size en uygun modeli belirleyebilirsiniz.
Sorularınız için bize ücretsiz bir şekilde WhatsApp hattımızdan ulaşabilirsiniz.
0501 126 87 67